Bezoek het PIE lab

Ontdek de wereld van produceren, installeren en energie

PIE staat voor Produceren, Installeren en Energie. Binnen het PIE-Lab kom je in aanraking met de diverse beroepen in de wereld van het ontwerpen en maken van onderdelen voor producten en machines, productieprocessen, (gebouw)installaties en duurzaamheid.

Voor het PIE-Lab ga je met een bus vanuit school naar Vakopleiding Techniek in Cuijk. Samen met de Vakopleiding Installatiewerk Zuid-Oost en mensen uit het bedrijfsleven volg je daar gedurende twee dagen de oriëntatielessen.

Nieuwsgierig?
Samen met jouw mentor en decaan maak je tijdens de lessen loopbaanoriëntatie een keuze voor een beroep. Ben je nieuwsgierig om welke beroepen het gaat? Hieronder zie je uit welke beroepen je kunt kiezen. Klik op het beroep om een bijbehorend filmpje te zien. Verder vind je hier het bijbehorende scoringsformulier. 

BBL N2-N3 (allround) verspanen
Je gaat aan de slag met conventionele of cnc-machines om producten te maken van bijvoorbeeld staal, rvs, aluminium of kunststof. Aan de hand van een technische tekening maak je nauwkeurige producten voor onder andere de vliegtuig-, auto- of computerindustrie. Je maakt gebruik van technieken als 3D-tekenen, cnc programmeren en product controle. Jouw bijdrage is van belang voor een mooi en precies product.
BBL N4 verspaningstechnoloog N4
Je bent een echte specialist op het gebied van verspaningstechniek! Je programmeert moderne geavanceerde CNC machines met speciale computerprogramma’s. Daarnaast houd je je bezig met het optimaliseren van het bewerkingsproces en productieproces. Je bent een echte specialist met veel mogelijkheden en kansen binnen je vakgebied, bijvoorbeeld als leidinggevende
BBL N2-N3 opleiding (eerste) monteur mechatronica
Jij hebt als monteur mechatronica kennis van verschillende soorten technieken, zoals elektrotechniek, besturingstechniek en aandrijftechniek. Jij kunt hiermee bij verschillende bedrijven machines bouwen in alle soorten en maten. Machines voor bijvoorbeeld de landbouw, verpakkings- of voedselindustrie. Jij zorgt ervoor dat het werkt
BBL N4 Technicus Mechatronica Systemen
Je houdt je bezig als vakspecialist met elektrotechniek, aandrijftechniek en besturingstechniek. Naast het ontwerpen, bouwen, programmeren en verbeteren van machines spoor jij de problemen op en bedenk je creatieve oplossingen. Houd je van een uitdaging en ontwikkel je jezelf graag dan is dit jouw plek!
BBL N2-N3 (allround) constructie werker
Je gaat aan de slag met lassen, snijden, buigen, zagen en knippen van staal, roestvast staal en aluminium. Aan de hand van een technische tekening bouw je mee aan bv. machines, schepen, hijskranen, trailers, stalen gebouwen. Soms maak je gebruik van technieken als 3D tekenen, computergestuurde machines en lasrobots. Jouw bijdrage is van belang voor een mooi product!
BBL N4 werkvoorbereider fabricage - lasspecialist (IWS)
Je bent een echte specialist op constructie- en lasgebied. Daarnaast hou je je als werkvoorbereider bezig met calculeren, lascoördinatie en planning. Je bent een echte specialist met veel mogelijkheden en kansen binnen je vakgebied. Misschien ga je wel voor een leidinggevende functie!
BBL N2-N3 (eerste) monteur elektrotechnische systemen
Je bent als monteur elektrotechnische systemen verantwoordelijk voor het elektrische gedeelte van een machine. Je sluit aan de hand van een elektrisch schema alle onderdelen aan. Je gaat op zoek naar storingen en lost die op. Durf jij de stekker in het stopcontact te steken? Dan is dit jouw beroep!
BBL N2 monteur werktuigkundige installaties en N3 eerste monteur woning
Zonder installatietechniek (werktuigkundige installaties) geen comfort in een woning, school of winkel. Een gezond binnenklimaat is het belangrijkste dat er is en jij bent degene die daarvoor zorgt door allerlei systemen te installeren die het gezonde binnenklimaat mogelijk maken. Je werkt in de gebouwde omgeving, vaak buiten, maar ook met hoofd én handen. Elke dag is anders. Wil jij mensen blij maken met warm water en een behaaglijk huis? Dan zoeken wij jou!
BBL Werkvoorbereider N4
Het maken van een installatie is al complex, laat staan het ontwerpen en berekenen van een installatie. Je zorgt, door het combineren van diverse systemen, dat jouw klanten krijgen wat ze er van verwachten, een gezond binnenklimaat. Als werkvoorbereider is dat je dagelijks werk, je stuurt de monteurs aan, hebt contact met klanten en je bent er verantwoordelijk voor dat de installatie goed functionerend opgeleverd wordt. Durf jij het aan?
BBL elektrotechnische installaties N2 (monteur), N3 (eerste monteur) en N4 (Technicus)
Zonder elektrotechniek in de gebouwde omgeving geen spanning. Elektrotechniek wordt de komende jaren steeds belangrijker, van verlichting tot beveiliging en klimaatbeheersing, alles draait om elektrotechniek. Je verbindt, aan de hand van een technisch ontwerp, alle systemen op de juiste manier met elkaar zodat het elektrotechnisch aan te sturen is. Dat alles maakt de toekomstige woning zo slim dat het bijdraagt aan het comfort van de bewoners. Is dit spannend genoeg voor jou? Dan ben jij degene die we zoeken!